Turisme d'Olesa
Cerca en el web

Sant Salvador de les Espases


L’ermita de Sant Salvador de les Espases, declarada bé cultural d’interès nacional, s’erigeix dalt un turó, en un espadat aïllat, des d’on es pot gaudir d’unes vistes magnifiques de l’entorn i de Montserrat. Antiga capella del Castell de les Espases, apareix esmentada el 1351, i està vinculada a la llegenda que explica que durant la batalla entre cristians i musulmans, aquests darrers volien conquerir els terrenys on s’emplaçava el castell. En inferioritat clara, els cristians van demanar ajuda a Déu, que va enviar una pluja d’espases de foc que va obligar els sarraïns a retirar-se. En agraïment, es va erigir la capella dedicada al Salvador. En realitat, el nom prové del terreny accidentat on es troba el castell, en forma d’espadat.

 

És d’una sola nau, de volta baixa i absis quadrangular i, actualment, té una aparença gòtica a causa d’unes reformes al segle XVII. Al llarg del temps, ha patit algunes reparacions, la darrera l’any 1989, en què es va restaurar el retaule.

 

A part de la capella, hi ha una sala oberta amb bancs i taules, un menjador i una cuina que s’obren al públic els dijous i els diumenges i el dia de l’Aplec, el primer diumenge de setembre. Les tasques de manteniment i conservació són a càrrec de l’associació Amics de Sant Salvador de les Espases. Des de 1868, l’ermita pertany a la Parròquia Santa Maria d’Olesa, tot i que, com a curiositat, cal destacar que està situada en el punt de confluència dels termes municipals d’Olesa, Esparreguera i Vacarisses.

 

Els dijous i diumenges al matí, com també els dies festius podreu trobar oberta l’ermita de Sant Salvador de les Espases. Membres dels Amics de Sant Salvador de les Espases us obriran les portes. 

 

El castell de les Espases

Documentat l’any 985, es va construir en un indret molt estratègic i inexpugnable, aïllat de les carenes properes i bastant elevat respecte als dos torrents que l’envolten. Va actuar de punt de vigilància fronterera del Llobregat per assegurar el domini cristià, ja que el riu era el llindar amb Al-Andalus i la regió patia enfrontaments amb els sarraïns. Actualment, només resta com a vestigi el basament d’una torre circular.  • Ermita i castell de Sant Salvador. Foto Joan Soler Girones
  • Ermita de Sant Salvador. Foto: Jaume Morera Barreda (Exposició "La nit del nostre entorn")
  • Sant Salvador i el Monestir de Montserrat. Foto Joan Soler Girones

    + 2

  • Cova de Sant Salvador. Foto Joan Soler Girones
  • Altar major de Sant Salvador de les Espases. Foto: Joan Soler Gironès


TURISME D’OLESA

Olesa de Montserrat, als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició. Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat. El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós. Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

CONTACTA'NS

CAL RAPISSA - CARRER AMPLE, 25 08640 OLESA DE MONTSERRAT

SEGUEIX-NOS

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Escut Ajuntament Olesa de Montserrat
Consorci de turisme baix llobregat
Diputació de Barcelona
Generalitat de Catalunya

© 2019 TURISME D’OLESA