Turisme d'Olesa
Cerca en el web

Convent de les Mares Escolàpies i cambra de Santa Paula Montal


Els amants del turisme religiós no poden deixar passar l’oportunitat de visitar l’espai museístic que s’ha creat a l’entorn de la figura de santa Paula Montal de Sant Josep de Calasanç. Les despulles de la santa reposen en una arqueta de plata a l’altar major de la capella del convent de les Mares Escolàpies d’Olesa.

 

Venerada i enaltida a nivell popular, Paula Montal va passar els darrers anys de la seva vida al municipi on, l’any 1859, va fundar el col·legique encara funciona en l’actualitat.

 

En un principi, la comunitat de les Escoles Pies havia ocupat un immoble al carrer Ample. L’any 1879 va adquirir una antiga casa pairal, datada al segle XVII, que va ser reformada i va acollir el convent i l’escola. En un annex s’hi va construir la capella. El carrer on es troba ubicat l’edifici ha estat batejat amb el nom de la santa.

 

Símbol, espai, museu és el que aporta la visita al convent de les Escolàpies d’Olesa. La capella, dedicada a la Verge de Montserrat, és un espai de culte i de repòs de les despulles de la santa. La taula del menjador (refetor) que va fer construir la Mare Paula Montal és rodona, oberta i sense arestes, i convida a la fraternitat. Vaixella, llibres i labors fetes amb les seves mans es troben exposats en diferents espais del convent. El despatx que havia ocupat ha estat convertit en sagristia i biblioteca. En la cambra encara resta intacte el llit en el qual va morir Paula Montal l’any 1889. I, al pati del col·legi, s’hi erigeixen la palmera i el magraner que ella mateixa va plantar.

 

Santa Paula Montal

Paula Montal i Farnés va néixer a Arenys de Mar l’11 d’octubre de 1799. L’any 1829 va fundar la Congregació de Filles de Maria, Religioses de les Escoles Pies, amb la qual va obrir un total de set escoles públiques per a nenes: la d’Olesa va ser la darrera i, també, on va passar els últims anys de la seva vida fins que va morir el 26 de febrer de 1889. Considerada una avançada en el seu temps, Paula Montal va treballar incansablement per oferir un ensenyament gratuït a les nenes, quelcom impensable a l’Espanya d’aquell moment. El papa Joan Pau II, enaltint les seves virtuts, la va declarar venerable el 28 de desembre de 1988. El mateix Papa la va beatificar el 18 d’abril de 1993 i canonitzar el 25 de novembre de 2001.  • Visites guiades a càrrec de la Sra. Puri Luque
  • C/ Santa Paula Montal, 6
  • 93 778 08 85
  • d 038_Paula Montal 4.jpg


TURISME D’OLESA

Olesa de Montserrat, als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició. Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat. El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós. Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

CONTACTA'NS

CAL RAPISSA - CARRER AMPLE, 25 08640 OLESA DE MONTSERRAT

SEGUEIX-NOS

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Escut Ajuntament Olesa de Montserrat
Consorci de turisme baix llobregat
Diputació de Barcelona
Generalitat de Catalunya

© 2019 TURISME D’OLESA