Turisme d'Olesa
Cerca en el web

Molí d'Oli


Olesa ha destacat sempre per estar lligada al conreu de l’olivera. Una característica defineix el municipi, i és la de tenir una varietat autòctona com l’olivera palomar o olesana, de la qual s’obté un oli únic arreu del món, de bona qualitat, suau i equilibrat.

 

El premsat de les olives es fa al Molí d’Oli, ubicat al carrer de la Clota i gestionat per la Fundació Agrícola Olesana.

 

Conegut també com a Premsa Nova, va ser construït l’any 1912, gràcies a l’associació de productors locals per resoldre els problemes amb la resta de molins locals. I és que, a Olesa, hi va haver fins a 12 molins d’oli entre els segles XVIII-XIX.

 

El nou Molí d’Oli va incorporar, des dels seus inicis, els avenços tècnics de l’època. Per fer girar les pedres de moldre les olives va substituir la tracció animal per l’electricitat, aprofitant l’ús que se’n feia a la indústria tèxtil.

 

De seguida va quedar petit, per la qual cosa l’any 1913 es va iniciar l’ampliació amb la construcció d’una nau amb un sostre de 12 voltes catalanes, que han arribat a l’actualitat pràcticament sense canvis i que es poden contemplar en la visita a l’edifici.

 

La darrera renovació tecnològica important es va fer l’any 2006. Es va substituir les premses tradicionals per un modern decantador de dues fases i una aposta decidida per millorar la qualitat de l’oli obtingut. En anys posteriors, s’han dut a terme altres millores en les instal·lacions del Molí amb la incorporació de maquinària per a la neteja de les olives abans de fer l’oli i una nova centrífuga ecològica que redueix el consum de l’aigua. Tot això ha ajudat a guanyar qualitat en l’oli olesà.

 

L’oli d’Olesa es pot comprar a la botiga de la Fundació Agrícola Olesana (C/ Miquel Coll i Alentorn, 3) o directament a la SAT Oliveràires Palomar Olesana i seu de la Fundació (C/ Anselm Clavé, 94). • Interior del Molí de l'Oli. Foto: Joan Soler Gironès
 • Camp d'oliveres. Foto: Jaume Morera Guixà - CMRO
 • Olives d'Olesa collides, varietat "palomar". Foto. Joan Soler Gironès

  + 4

 • Molí d´Oli.JPG
 • 15.jpg
 • 4.jpg
 • 2.jpg


Informació relacionada

CICLE FESTIU

GASTRONOMIA

TURISME D’OLESA

Olesa de Montserrat, als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició. Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat. El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós. Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

CONTACTA'NS

CAL RAPISSA - CARRER AMPLE, 25 08640 OLESA DE MONTSERRAT

SEGUEIX-NOS

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
Escut Ajuntament Olesa de Montserrat
Consorci de turisme baix llobregat
Diputació de Barcelona
Generalitat de Catalunya

© 2019 TURISME D’OLESA