Turisme d'Olesa
Cerca en el web

De la Urbanització de Ribes Blaves a Sant Jaume


En un paratge únic i important quant a patrimoni natural, Ribes Blaves, s’inicia aquest recorregut. Poc després del trencall, cal agafar una pista forestal a l’esquerra, descendent i adaptada també per a vehicles. Després de travessar un tallafocs, el camí va perdent alçada mentre fa unaziga-zaga.Passats els revolts, s’arriba a una cruïlla: cap a l’esquerra, s’accedeix a la font i a la riera de Sant Jaume, i cap a la dreta, a l’ermita i al mas.

 

De la història al patrimoni:

La font és de propietat privada, tot i que està oberta al públic.

 

L’origen del nom Sant Jaume és incert i confús. Segons la toponímia, del segle XIV al XV apareix com a Mansum de Questeo o Questeyo, que evoluciona posteriorment com a Sant Jaume de Castayo.

 

El mas encara és habitat. A l’interior hi ha un celler i un antic molí.

 

La història marca un succés, ben bé, de novel·la negra. L’any 1855, set individus disfressats de Mossos d’Esquadra (entre ells, tres veïns d’Olesa) van entrar a robar a la masia. Van tancar les dones i nens a una habitació i van martiritzar pare i fill llençant-los a la llar de foc. Un cop capturats els malfactors, foren jutjats i condemnats a mort. Alguns foren tancats a la presó d’Olesa (a la Torre del Rellotge) i van ser executats al garrot vil públicament a la plaça Nova.

 

La capella actual de l’ermita data de finals del segle XVIII i està en molt mal estat.

 

(Ruta elaborada per Joan Soler Gironès - Guia Excursionista d'Olesa de Montserrat i entorns)  • Ribes blaves
  • Ribes Blaves. Foto. Joan Soler Gironès
  • Detall ermita de Sant Jaume. Foto: Joan Soler Gironès

    + 1

  • Masia de Sant Jaume. Foto: Jaume Morera Barreda


Característiques de la ruta

Dificultat
Baixa

Distància
1,3 km

Temps mig de durada
15 minuts


TURISME D’OLESA

Olesa de Montserrat, als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició. Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat. El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós. Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

CONTACTA'NS

CAL RAPISSA - CARRER AMPLE, 25 08640 OLESA DE MONTSERRAT

SEGUEIX-NOS

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Escut Ajuntament Olesa de Montserrat
Consorci de turisme baix llobregat
Diputació de Barcelona
Generalitat de Catalunya

© 2019 TURISME D’OLESA