Turisme d'Olesa
Cerca en el web

La barraca olesana de pedra seca


Referent identitari i valor històric són les paraules que defineixen la barraca olesana de pedra seca. Exclusiva i particular en la seva tipologia, forma part del patrimoni material i rural del municipi. Es tracta d'una construcció característica del terme municipal d'Olesa que combina els murs de pedra seca laterals amb un embigat a dos vessants fets amb troncs d'olivera, l'arbre predominant al nostre paisatge agrícola, amb una coberta de lloses planes, terra i, sovint, amb vegetació que aferma la terra. Els troncs són d’olivera Palomar, varietat autòctona d’Olesa, ideals per fer de bigues per la duresa i resistència de la seva fusta.

 

Tot i que algunes han anat desapareixent (principalment, per incendis forestals o per manca de manteniment), encara es poden trobar senceres una trentena d'aquestes barraques endèmiques, majoritàriament a la plana agrícola de Can Llimona. S’estima, però, que n’hi ha al voltant d'unes 200 més mig destruïdes.

 

L’origen de la tipologia particular de la barraca olesana de pedra seca, segurament, es deu a la facilitat de la seva construcció respecte de les clàssiques construccions en les quals el sostre és cúpula o falsa cúpula i requereix molta més tècnica. Aquesta exclusivitat ha cridat l’interès de diversos estudiosos i doctors universitaris i ha estat objecte de diverses publicacions, articles i exposicions.  • Barraca de pedra seca vinya del Duxans. Foto: Jaume Morera Barreda (Exposició "La nit del nostre entorn")
  • Barraca del Coll de les Espases. Foto: Jaume Morera Guixà


TURISME D’OLESA

Olesa de Montserrat, als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició. Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat. El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós. Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

CONTACTA'NS

CAL RAPISSA - CARRER AMPLE, 25 08640 OLESA DE MONTSERRAT

SEGUEIX-NOS

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Escut Ajuntament Olesa de Montserrat
Consorci de turisme baix llobregat
Diputació de Barcelona
Generalitat de Catalunya

© 2019 TURISME D’OLESA