És un dels elements més significatius i representatius del municipi catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
Té les característiques d’una torre de defensa i, en època medieval, havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell.
Està ubicada a la plaça Nova, al nucli antic, a tocar de l’església parroquial. El seu aspecte actual i la seva alçada són fruit d’una reconstrucció
de principis del segle XVI. La planta és quadrada i les parets inclinades en forma de piràmide truncada, molt aparent a la base i gairebé inapreciable en alçada.
Al capdamunt està coronada per un cos octogonal de petita alçada amb un element de ferro forjat que acull les dues campanes del rellotge municipal.
Va allotjar la presó d’Olesa des del segle XVIII fins a principis del segle XX.
Tot i ser ara la torre del rellotge municipal, es confon com a campanar de l’església, que va ser destruït durant la Guerra Civil Espanyola.
Des d’aleshores, el cloquer és un petit campanaret d’espadanya que es troba just a sobre de l’edifici de la rectoria.
És el darrer dels antics portals que tancaven la Vila d'Olesa que queda dempeus. Construït a finals del segle XVI, està situat al nord del nucli antic, a l'inici dels carrers de Santa Oliva, Garraf i Creu Real.
El 1965 es va edificar a sobre la capella dedicada a Santa Oliva de Palerm. Des de 1621, la diada de Santa Oliva se celebra el 10 de juny per assignació del bisbe de Barcelona.
El 1664, el papa Alexandre VII va nomenar-la patrona de la vila. Les relíquies de la santa arribaren a Olesa dos anys després i es conserven a l'Arxiu Parroquial. La imatge actual és obra
de l'escultor olesà Francesc Fàbregas, que la va fer l'any 1940, després que l'anterior fos cremada durant la Guerra Civil.
Al costat del portal s'ha adequat un espai públic, anomenat parc del Porxo de Santa Oliva, que digfnifica l'entorn amb jocs, zona verda i una pista per a fer balls i concerts, principalment per la Diada.
TURISME D’OLESA
Olesa de Montserrat, als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició. Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat. El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós. Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.
BUTLLETÍ DE NOTÍCIES
CONTACTA'NS
CAL RAPISSA - CARRER AMPLE, 25 08640 OLESA DE MONTSERRAT© 2019 TURISME D’OLESA